Historisch archief

Historisch archief

Ons fotobureau heeft de afgelopen jaren diverse historische archieven aangekocht of geërfd. Hiermee hebben we tientallen kubieke meters oude dia’s en glasnegatieven welke momenteel in rap tempo worden gedigitaliseerd. Het betreft naoorlogse beelden, luchtfoto’s en industriële- en sportfotografie.

Fameuze sportfoto’s (en meer)

Peter Molkenboer (1943-2011)

Het bedrijf had zijn oorsprong op het Pijnackerplein in Rotterdam waar zijn vader Kees een fotobureau runde waar diverse fotografen en laboranten werkzaam waren. Later ging Peter als zelfstandige door tot hij op 1 oktober 2011 op het voetbalveld van het Vlaardingse Deltasport overleed. Zijn fotografische nalatenschap is aanzienlijk. Wij erfden anderhalve stalen archiefkast met veel Rotterdamse beelden , heel veel sport, voetbal van Feyenoord, Sparta en Excelsior vanaf de jaren 70. Fameuze wedstrijden zoals de beruchte wedstrijd tegen Tottenham Hotspur, kampioenschappen, gewonnen en verloren wedstrijden. Alles zit er tussen. Wij hebben op dit moment 15.000 negatieven ingescanned.

Nederlandse historie op beeld

Bart Hofmeester (1921-2001)

Bart Hofmeester, luchtfotograaf uit Rotterdam (1921-2001). Het bedrijf Aerocamera Bart Hofmeester, met locaties aan de Mathenesserlaan, Vliegveld Zestienhoven en in Berkel en Rodenrijs legde als een van de grootste fotostudio’s in Nederland historie op de gevoelige plaat. Luchtfotografie was de belangrijkste specialiteit van het bedrijf van Hofmeester.

Het bedrijf Schaart Fotografie en Kleurenlaboratorium Jan Roggenkamp werden over genomen door AeroCamera/Hofmeester. Men maakte hoofdzakelijk luchtfoto’s maar bedreef ook veel industriële fotografie. Dit alles op 4×5 inch negatief of dia en voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers van overheidsinstellingen tot veel grote bedrijven.  Zo is de hele wederopbouw van Nederland, de Watersnoodramp en vervolgens de bouw van alle Deltawerken vastgelegd.

Hofmeester had ook oog voor mooie foto’s van andere fotografen. Daarom kocht hij het glasnegatief archief op van Jaap Doeser die in de jaren 50-60 door Nederland reisde en alles fotografeerde wat hij interessant vond zoals stadsbeelden, kastelen, molens en veel meer. Ook het archief van Mastboom vliegbedrijf en Aerophoto Nederland werd overgenomen. We hebben tot nu toe enkele duizenden van deze glasnegatieven ingescanned. Het totale archief van Hofmeester, Schaart en Doeser beslaat echter een geschatte hoeveelheid van 2 miljoen negatieven en dia’s uit de periode 1945-2000 en nog een grote hoeveelheid digitale bestanden uit de tijd 2000-2008. We zijn nog wel even bezig dus.